Pappilan peltomaasta perhehotelliksi


Naantalin kolmannen kaupunginosan kortteli 49 oli vielä 1930-luvulla pappilan viljelysmaata. Naantalin kaupunki myi tämän Luostarinkatu 12 rakentamattoman tontin turkulaiselle liikemiehelle Johan Rudolf Ponkamolle 2.10.1940.  Kauppahinta oli 38.450 mk.
Johtaja Ponkamo oli koulutukseltaan kemisti ja hän perusti yhdessä myyntimies Felix Kaukopaasin kanssa Tehdas Osakeyhtiö Sereksen vuonna 1916.  Yrityksen tuotteita olivat mm. etikka, mausteet, saapasrasva ja lattiavaha.
 Vuonna 1928 Seres, jonka tehdas sijaitsi  Turussa Hämeenkadulla, toi markkinoille Johan Ponkamon johdolla Sisu pastillin. Hänen tarkoituksenaan oli löytää vastine ruotsalaisten Läkerol-pastilleille. Erikoinen Sisu-aromi syntyi vasta lukemattomien yritysten ja kokeilujen jälkeen. Ensimmäisenä vuonna pastillirasioita myytiin 28.000 kpl. Sisusta tuli kuitenkin menestystuote, vaikkei sitä juuri mainostettu. Suosion takasivat osuva nimivalinta ja suomalaiseen makuun sopivat aromit. Sisu voitti myös heti myyntiin tultuaan vuonna 1928 Liegen kansainvälisillä elintarvikemessuilla kultamitalin.Sen koostumus oli – ja on edelleen – tarkkaan varjeltu salaisuus,
Ponkamo vaimonsa kanssa myi kiinteistön eteenpäin 27.3.1946 Yrjö Kaunistolle, joka rakennutti tontilla nykyisinkin olevan rakennuksen kuuden perheen vuokrataloksi.  Rakentamattomasta kiinteistöstä Kaunisto maksoi Ponkamolle 100.000 mk.
Kaunisto puolestaan myi kiinteistön eteenpäin toukokuussa 1950 Mikkelistä kotoisin ollelle Einari Laurilalle 4.650.000 mk kauppahinnalla.
Hotelliksi kiinteistö muutettiin vuonna 2011-2012 tehdyn perusteellisen remontin jälkeen.  Tuosta remontista vastasivat Minna ja Ari Palo, joiden mukaan hotelli on myöskin nimetty. Tunteen Palo Oy:n omistukseen hotelli siirtyi keväällä 2017.

Hotellin läheisissä, nyt jo puretuissa, kiinteistössä on ollut historian saatossa myös aktiivista matkailutoimintaa.  Hotellia vastapäätä, Torikadun toisella puolella nykyisen kerrostalon paikalla, on sijainnut mm. 1930-luvulla kesäisin matkatoimisto, jonka virkailijana hääri valkoisessa pellavapuvussaan Walde Carstens.  Kyseisessä talossa on toiminut myös 1960-luvulla Luostarin/ Pablon baari.  Tuolloin tuota siis nyt jo purettua rakennusta kutsuttiin "Nousevan auringon taloksi".
Luostarinkadulla on toiminut myös aikojen saatossa ainakin kolme muuta majoitusliikettä. Rautatien hotelli, joka tuhoutui tulipalossa v.1933; Naantalin Pensionaattiravintola, josta sai 1920-luvulla "kesät talvet täysihoitoa ja ravintolapalveluita, myös a la carte-annoksia" sekä Hotelli Moshulu (myöhemmin Unikeko), joka suljettiin v. 2007.© 2020 Copyright Hotel Palo | Luostarinkatu 12, 21100 Naantali | Rekisteriseloste | WebDesign Pro%entti.fi
Hotel Palo:n verkkopalvelussa käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla selailua hyväksyt evästeiden käytön.